Soft Walk på Sergels Torg

Designgalleriet har lämnat sin fasta adress för att bli mobilt, och i den första utställningen Soft Walk visas en kollektion hållbart producerade mattor skapade av galleriets grundare, trendexperten Stefan Nilsson, i samarbete med finska Mum’s.

Mum’s är ett finskt designföretag som arbetar med rättvis och miljömedveten produktion av heminredningsprodukter. Det startade 2006 och sysselsätter idag närmare 50 personer, inräknat hantverkare i Sydafrika, Kambodja, Bolivia och Indien. Den aktuella kollektionen består av tre mattor som bildar orden swag, bruh och gurl i 70-talsinspirerad typografi. Dessutom går det att beställa en matta med valfritt ord i samma stil.

Namnet ”Soft walk” passar mattornas mjuka textur men det är också amerikansk slang för att ta det lugnt, eller chilla, och på samma sätt kan mattornas ord associeras till ungdoms- och gaykultur. Inspirationen är hämtad från storstadens och nattens väsen som vågar ta plats, och jag hoppas att de ska få betraktaren att tänka på disco, glädje och att vara frigjord.

Swag handlar om ett stolt svassande och kommer från 60-talets HBTQ-fester där förkortningen SWAG sägs ha stått för Secretly We Are Gay. Bruh kommer ur ”bror” eller ”brorsan” och är precis som Gurl något man kärleksfullt säger till sin kompis. Gurl var ursprungligen ett medvetet felstavat ord för transvestiter, eftersom dessa kvinnovarelser inte var riktiga flickor.